Matematica este din nou in actualitate. Matt Parker, de la departamentul de matematica al Universitatii "Regina Maria", din Londra, prezinta opiniei publice internationale Ipoteza lui Riemann, prima problema nerezolvata din seria celor sapte probleme ale mileniului.
Institutul Matematic Clay, Massachusetts, SUA, ofera un premiu de 1 milion de dolari pentru prima demonstratie corecta a Ipotezei lui Riemann, scrie The Guardian.
Problema a fost formulata pentru prima oara in 1859 de Bernhard Riemann, fiind una din cele mai celebre probleme de matematica, a carei rezolvare a ramas deschisa de peste 150 de ani. Unii matematicieni iau in considerare ipoteza legata de numerele prime, in timp ce altii sunt sceptici referitor la adevarul ei.
Oficial, ipoteza Riemann este o supozitie privind distributia zerourilor functiei zeta Riemann. Functia zeta Riemann ofera si raspunsuri legate de intervalele dintre numerele prime. Numerele prime sunt considerate caramizile fundamentale ale matematicii, pentru ca toate numerele pot fi generate prin inmultirea numerelor prime.
De exemplu 63=1x3x3x7. Numerele prime nu respecta niciun tipar, exemplu 3163, 3167, 3169, 3187 ...ele apar brusc intr-o succesiune rapida neexistand nicio modalitate de a spune unde se gaseste urmatorul numar prim fara a verifica toate numerele precedente.
Distributia acestor numere prime reprezinta un mare mister: uneori ele sunt vecine, de exemplu 342.047 si 342.049, alteori sunt la mari distante unele de altele 396.733 si 396.833. Multe alte probleme matematice ce depind de ipoteza Riemann vor putea fi astfel rezolvate, iar unele domenii ale stiintei, cum este mecanica cuantica, vor putea face progrese pe baza aceleiasi ipoteze, odata confirmata. O aplicabilitatea a ipotezei lui Riemann este criptarea informatiilor securizate.
Matematic