Tânăra este, după propria descriere, o rusoaică cu origini române din Turkmenistan, care studiază la Timişoara. Tania, cum îi spun prietenii, nu a stat pe gânduri când a aflat că poate studia în România.
„La noi în oraş este Ambasada României şi de acolo am aflat că pot studia aici. O prietenă mi-a spus despre toate astea şi m-a făcut curioasă. Nici nu ştiam că sunt de origine română, am aflat de la mama doar după ce i-am spus că aş vrea să vin aici. Bunicul din partea mamei era român din Moldova, dar eu nu l-am cunoscut”, a spus tânăra turkmenă.
„Un an am făcut cursuri de limbă română acolo, iar în 2005 am ajuns în România. Încă un an am făcut un an pregătitor la un centru lângă Bucureşti, făcut special pentru asta. În România ştiu că sunt cam 30 de persoane din Turkmenistan, iar în Timişoara suntem trei fete, eu, prietena care mi-a spus despre asta când eram acasă şi sora mea”, a explicat Tania Nosonova.Cel mai greu, pentru tânăra studentă, a fost acomodarea cu limba română.
„În anul pregătitor am învăţat foarte puţină română, pentru că majoritatea acolo erau ucraineni şi moldoveni, toţi vorbeam ruseşte între noi”, a povestit Tatiana.
Problema s-a rezolvat repede, odată cu sosirea la Timişoara. „Când am venit aici, eram la nivel de «bună ziua», «bună seara», însă mi-am făcut repede prieteni, la barurile din Complex unde se asculta muzică rock. Cu acei prieteni, pe care îi am şi acum, am învăţat de fapt limba română”, a spus tânăra, care lucrează acum în două locuri pentru a putea rămâne în Timişoara.
„Diploma de la Litere nu mă ajută prea mult, de aceea am vrut să fac şi altceva şi acum studiez informatica la o facultate privată. Când eram la stat a fost mai uşor, aveam cămin, primeam şi bursă, dar acum, la particular, e mai greu, trebuie să mă descurc singură”, a mai spus Tania.
Întrebări şi răspunsuri