Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a anunţat ieri că Guvernul va aproba, în maxim două săptămâni, ordonanţa de urgenţă privind obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie.
"Mă interesează siguranţa cetăţeanului în trafic. Cei care sunt pregătiţi pentru iarnă nu trebuie să fie victimele celor nepregătiţi. Noi, la Ministerul Transporturilor, avem multe costuri când trebuie să deblocăm un drum blocat de maşinile care nu s-au pregătit pentru iarnă şi, personal, cred că este o măsură bună", a spus Boagiu, la o vizită de lucru, cu premierul Emil Boc, la noul terminal al Aeroportului Otopeni.
Potrivit proiectului de OUG, pentru care observaţiile sunt aşteptate până la data de 11 noiembrie, persoanele fizice şi juridice ale căror autovehicule nu sunt echipate cu anvelope de iarnă în perioada 1 noiembrie - 31 martie riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 lei, fondurile astfel colectate urmând să fie destinate bugetului de stat în proporţie de 10 la sută şi CNADNR.
"Efectuarea transportului de mărfuri sau de persoane pe drumurile publice în perioada 1 noiembrie - 31 martie fără ca autovehiculele să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar pe drumurile acoperite cu gheaţă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate" va fi considerată contravenţie şi va fi amendată cu sume cuprinse între 2.500 şi 4.000 lei, se arată în proiectul de act normativ.
Prevederea se aplică şi în cazul conducerii autovehiculului pe drumurile publice, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, dar şi în cazul celui cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone care nu are anvelope de iarnă pe axa/axele de tracţiune.
Cine blochează drumurile plăteşte
În cazul în care posesorul autovehicului care nu este dotat cu anvelope de iarnă blochează un drum,