Animalele au fost cântărite şi inscripţionate cu numere de ordine. Cumpărătorii au primit la înscriere palete cu numere pentru a putea fi identificaţi de spicher.
Târgul tradiţional desfăşurat ieri în oraşul Teiuş a găzduit şi o licitaţie de animale cu vânzare.
Evenimentul a făcut parte dintr-o suită de trei astfel de licitaţii organizate în premieră pentru România, în judeţul Alba, după o metodă „importată“ din Germania.
Prima a avut loc în urmă cu două săptămâni la Sălciua, în Munţii Apuseni, iar ultima se va desfăşura în comuna Ciugud, în 4 decembrie 2010. Pentru desfăşurarea licitaţiei a fost pregătită o tribună pentru cumpărători şi ţarcuri speciale pentru viţei.
Cumpărătorii au primit la înscriere palete cu numere pentru a putea fi identificaţi uşor de spicher-ul care striga preţurile. Informaţii despre fiecare animal erau afişate pe un ecran LCD.
Vânzători mulţumiţi, dar şi dezamăgiţi
„De când mă ştiu nu am auzit de aşa ceva. Am venit la târg să vând o viţea şi au zis că trâbă să intru la licitaţie. Sper să obţin 1.200 de lei“, a spus Toader Docolin, în vârstă de 75 de ani, din Blaj. Bătrânul nu a avut noroc. Cei cinci cumpărători care s-au înscris la licitaţie nu au oferit preţul cerut, chiar dacă a coborât suma până la 1.000 de lei. Mult mai norocos a fost Iosif Doncea (41 de ani), crescător de animale din Teiuş.
Pentru achiziţionarea viţelului de aproximativ 100 de kilograme al acestuia s-au „duelat“ doi cumpărători. „Este important pentru crescători să poată să vândă la licitaţie. Am cerut 2.000 de lei şi am primit 1.760 de lei. Aşa o mers târgul. Nu poţi să primeşti întotdeauna cât ceri“, a afirmat Iosif Doncea.
Din cei 35 de viţei scoşi la licitaţie s-au vândut 15. Motivul a fost, în principal, prezenţa unui număr mic de cumpărători. „Am cerut 1.800 de lei, da am primit numai