• "În acest moment avem o criză serioasă a coaliţiei, se pune sub semnul întrebării coeziunea şi solidaritatea coaliţiei guvernamentale, prin blocarea Legii educaţiei, este în pericol atât continuarea reformei generale în învăţământ, cât şi lărgirea în continuare a drepturilor minorităţilor, la care noi, UDMR, considerăm că nu putem renunţa. De aceea, solicităm partenerilor noştri ca zilele următoare să găsescă soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea cât mai rapidă a Legii educaţiei. Dacă reuşim să deblocăm Legea educaţiei, putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie, dacă nu reuşim, nu cred că UDMR ar putea să meargă mai departe, deci o spun foarte clar, săptămâna viitoare vrem să primim garanţii că Legea educaţiei va fi adoptată cât mai repede, altfel...", a punctat Marko Bela.
Întrebat de ziarul gândul care sunt, concret, aceste garanţii, liderul UDMR a aruncat imediat pisica în curtea PDL-ului: "Nu UDMR a blocat Legea educaţiei, partenerii noştri au făcut-o, deci ei trebuie să găsească o soluţie, mingea e la ei. Noi mai mult nu putem să facem, dacă eu aş putea să ofer soluţia, ar însemna să gândesc şi să acţionez şi în locul partenerilor mei, ceea ce nu pot face".
Marko Bela a dezvăluit apoi şi termenul până la care Legea educaţiei trebuie să fie adoptată - până la votarea în Parlament a proiectelor de lege privind bugetul pe 2011 şi salarizarea unică a bugetarilor: "Dacă nu se reuşeşte ceea ce dorim noi cu Legea educaţiei, adică să fie adoptată în perioada imediat următoare, suntem convinşi că, din păcate, nu se va reuşi nici în cazul altor priorităţi, deci în acest moment miza e mult mai mare decât Legea educaţiei în sine, chiar dacă şi aceasta e foarte importantă", a sunat cât se poate de limpede ultimatumul dat PDL-ului.
După cum ne-au declarat mai mulţi participanţi la şedinţă, ruperea actualei coaliţii nu înseamnă îns