Cei mai multi dintre noi decojim fructe si legume care se pot consuma intregi, doar pentru ca asa ne-am obisnuit. Insa in felul acesta ne lipsim cu buna stiinta de multe vitamine si nutrienti importanti, unii chiar anticancerigeni, care nu se gasesc si la interior.
Si nu e vorba numai de coaja, ci chiar de codita sau semintele unora dintre fructe si legume, dupa cum explica un specialist citat de Daily Mail, Dr. Marilyn Glenville, din cadrul Royal Society of Medicine.
Kiwi
Coaja, desi putin apetisanta, este bogata in antioxidanti si se crede ca are proprietati anticancerigene, antiinflamatoare si antialergice. Contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat pulpa fructului, care ajuta inclusiv in lupta cu stafilocii si E-coli.
Alege varietatile aurii, unde coaja e mai dulce, avand si mai putini peri. Daca storci fructul, poti folosi foarte bine si coaja.
Banane
Cercetatorii din Taiwan au descoperit ca extractul din coaja de banana poate ameliora depresia, fiind bogat in serotonina. Tot coaja este excelenta pentru ochi, pentru ca abunda in luteina, care protejeaza ochii de actiunea nociva a ultravioletelor, ferindu-i de cataracta.
Specialistii ne sfatuiesc sa fierbem coaja de banana timp de 10 minute si sa bem licoarea rezultata dupa ce s-a racit. La fel de bine coaja de banana poate fi stoarsa si consumat lichidul rezultat.
Usturoi
Coaja usturoiului contine nu mai putin de 6 compusi antioxidanti, potrivit cercetatorilor niponi. Cojind usturoiul nu facem decat sa ne lipsim de niste antioxidanti ce lupta cu procesul de imbatranire si protejeaza inima.
Poti turna ulei de masline peste o capatana de usturoi si asez-o pe gratar, alaturi de legume, sau poti pune capatana intreaga cand gatesti in aburi legumele.
Citrice
Coaja portocalelor