Astronomii cred ca telescopul James Webb Space Telescope, apartinand NASA, va putea detecta chiar nasterea planetelor. Acesta face parte din cel mai mare observator spatial construit vreodata de om.
Noul telescop va fi capabil sa descopere cum se nasc stelele si galaxiile, imagini pe care nici macar actualul Hubble nu le poate obtine, informeaza Daily Galaxy.
La o scara mai mare, grupurile foarte mari (clustere) de galaxii se imbina in adevarate retele care se intind pe distante enorme. Ele formeaza, astfel, o retea cosmica ce pare a fi fundatia pe care Universul este construit.
10 noi galaxii, descoperite in Univers
Jonathan Gardner, responsabilul de proiect al NASA, de la Goddard Space Flight Center (Greenbelt), spune ca va fi greu pentru oamenii de stiinta sa faca cunoscute rezultatele promitatoare oferite de telescopul Webb, caci nu au putut vedea pana acum ce poate oferi el astronomilor. Imprevizibilul acestor viitoare informatii este atat de mare, incat le va lua mult timp sa le descifreze.
El afirma ca, la scara cea mai larga, galaxiile pot fi vazute in grupuri si alte grupuri, la randul lor grupate in alte super-grupuri (sau clustere) de galaxii. Insa, mai spune, el, Universul nu a inceput in acest fel.
S-au facut chiar studii ale microundelor cosmice ramase din lumina emisa de Univers atunci cand avea doar 380.000 de ani. Ele au aratat ca aceasta structura cosmica s-a dezvoltat ulterior. Cele mai indepartate galaxii studiate au o varsta mai mare de 500 de milioane de ani. Rolul telescopului Webb este sa ne arate ce s-a intamplat intre aceste perioade imense de timp.
Telescopul Webb va patrunde cu "privirea" acolo unde niciun alt telescop nu a mai patruns vreodata: prin norii densi de praf din care iau nastere planetele. In cativa ani, acest mega-telescop va fi functional. Este