În centrul Craiovei se desfăşoară, în acelaşi timp, două evenimente: un târg de produse tradiţionale, la care participă şi poetul Mircea Dinescu, şi comemorarea poetului Adrian Păunescu. Între cele două acţiuni, organizate de Primăria Craiova, este o distanţă de câţiva zeci de metri.
În faţa Teatrului Naţional "Marin Sorescu" te izbeşte un miros puternic de afumat. Crescători de animale din Oltenia, Sibiu, Arad, şi-au atârnat în cuie cârnaţii, şunca şi pastrama, în cadrul Târgului de produse tradiţionale româneşti, care se desfăşoară astăzi şi mâine, între orele 10.00 – 22.00.
„Am poftă de fasole bătută”
Printre comercianţii veniţi din toate colţurile ţării se află şi Mircea Dinescu. Standul poetului, încărcat cu bucate din carne, zacuscă şi fasole, pregătite la Cetate, atrage ca un magnet trecătorii. Spre uimirea oamenilor, Dinescu nu se sfieşte şi serveşte clienţii. „Nu-mi e ruşine, eu nu sunt tot de la ţară?”, spune acesta, în timp ce înfige adânc cuţitul într-un picior uriaş de porc, acoperit cu un strat subţire de grăsime. „E jambon de porc de casă afumat, fiert în vin. Alături avem jambon din carne de porc proaspătă, făcut la cuptor. Costă 55 lei kilogramul”, ne enumeră poetul câteva preparate la care cei din jur cască larg ochii. „Puteţi gusta. Avem din fiecare”, îşi îndeamnă poetul clienţii, care dintr-o dată se pun pe mâncat câte-o feliuţă subţire de muşchi de viţel la tavă şi de slănină afumată, fiartă-n vin.
„Sunt excelente! Ţi se topesc în gură. Preţ cam piperat, dar merg la suflet”, se aude Toma Stratoni (56 de ani), după care dă pe gât un păhărel de vin de la Cetate, cu 3 lei. Tot atât costă şi pahărelul de rachiu, "da' e tare, şi mă dă peste cap", adaugă olteanul. În timp ce Dinescu îşi aranjează meticulos marfa pe masă, este asaltat de comenzi de la craiovenii pofticioşi. „Avem şi zacuscă,