In insula Rapu-Rapu din Filipine, o exploatare de suprafata de aur, argint, zinc si cupru a speriat populatia din intreaga zona.
Potrivit sesizarii cititorului nostru din Paris, Theodore Bucur, care ne trimite pentru detalii la site-ul: http: //www.oxfam.org.au.explore/mining/our-work-with communities/rapu-rapu-the-philippines, aceasta exploatare initiata de grupul australian Lafayette Mining Ltd (ruinat financiar din cauza neglijentelor si abuzurilor legate de aceasta exploatare) si preluata de doua grupuri sud-coreene (LG International, KORES) si de malaezienii de la Smelting Corporation, a ajuns in stadiul de a pune in pericol existenta populatiilor din insula si a comunitatilor costiere din provincia Sorsogon.
Profit pe spinarea oamenilor
Obligati sa traiasca in ape poluate si intr-un aer otravit, cu frecvente alunecari de teren si deversarea cianurilor in mare, din cauza dinamitarii, fara posibilitatea de a-si mai oferi nici macar o masa pe zi, locuitorii acestor zone au obtinut in final sprijinul... moral al statului filipinez, care s-ar putea interpune ca parte civila in procesele impotriva companiilor respective. In ciuda amenzilor, situatia localnicilor nu s-a imbunatatit insa, locurile de munca promise initial nu s-au creat niciodata, exploatarea salbatica continua, circulatia locuitorilor este impiedicata de vigilente patrule armate. "Un astfel de destin si-or dori si motii nostri sau cei care or fi tentati sa le treaca pragul?", se intreaba d-l Theodore Bucur, scandalizat de lobby-ul iresponsabil pe care cei mai inalti demnitari ai statului roman il fac proiectului de la Rosia Montana.
"Am ajuns mai saraci decat eram"
Au avut loc mari scurgeri de cianura in parauri si mai departe, in mare. Pescarii, ca si micii agricultori sunt disperati. Pescarului Perfecto Banaynal i s-a schimbat viata in ziua in c