Cancerul de col uterin este una dintre bolile grave cel mai des întâlnite la femei, un subiect care sperie orice doamnă şi domnişoară. Vă prezentăm câteva informaţii despre virusul care provoacă această boală, date care v-ar putea linişti.
După cum probabil aţi auzit, human papillomavirusul (HPV) este un virus care se transmite prin contact sexual şi care, în anumite situaţii, poate cauza cancer. Însă iată o informaţie pe care poate nu o deţineţi: cele mai multe tulpini ale virusului nu provoacă această boală fatală. Dacă infestarea cu aceste virusuri este monitorizată corespunzător (prin efectuarea periodică a testului Babeş-Papanicolau) şi tratată la timp, riscul de apariţie a cancerului cervical este redus aproape la zero.
Potrivit medicilor, o metodă eficace pentru prevenirea apariţiei cancerului de col uterin este vaccinarea, care însă teoretic trebuie făcută înainte de a împlini 26 de ani. Din păcate, în România, campania de vaccinare gratuită împotriva cancerului cervical nu a fost o iniţiativă încununată de succes, iar acest lucru s-a petrecut din cauza fricii exagerate, dar şi a informării necorespunzătoare a categoriilor de persoane interesate.
Campania organizată în ţara noastră s-a adresat adolescentelor cu vârste fragede, care nu au putut fi lăsate să ia o decizie în cunoştinţă de cauză, întrucât părinţii au fost cei care au decis dacă fetele lor vor fi sau nu vaccinate.
Vaccinul se poate face şi mai târziu de 26 de ani
Specialiştii în ginecologie recomandă vaccinarea la vârste fragede, pentru a reduce pe cât posibil riscul de apariţie a cancerului de col. Numai că vaccinul împotriva HPV poate fi făcut şi după vârsta de 26 de ani, singurul „inconvenient“ ar fi că va trebui să plătiţi vaccinul, întrucât subvenţia este acordată pentru categorii mai mici de vârstă. Motivul pentru care vaccinul este gratuit