Strategia europeană pentru regiunea Dunării, care presupune proiecte de infrastructură şi dezvoltare a turismului, poate îmbunătăţi traiul românilor. Înalţi oficiali din Austria, Germania, Slovenia, dar şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, se află astăzi la Bucureşti pentru a finaliza ultimele detalii ale Strategiei Dunării.
Planuri pentru spaţiul danubian au mai existat. „De la destinul danubian va veni destinul european", este concluzia unei cărţi scrise de un avocat britanic puţin înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Pe scurt, aceasta înseamnă: cine deţinea controlul spaţiului dunărean putea exercita influenţa asupra altor naţiuni şi chiar asupra întregii Europe.
Citiţi şi:
Forbes. Uniunea Europeană vrea să transforme Dunărea în brand
Strategia Dunării, o şansă uriaşă pentru România
Profesorul David M. Goldfrank a demonstrat, în 1994, că ariile Dunării şi Mării Negre au constituit, în sec. XVIII-XX, un spaţiu de compensare pe care Marile Puteri îl foloseau în compromisurile rezultate din acţiunile lor conflictuale sau de cooperare. După căderea Uniunii Sovietice, în1991, noi îngrijorări au apărut în zonă, deoarece era cunoscută tradiţionala concepţie rusă că „sudul Basarabiei" şi „clauza Mării Negre" reprezentau obiective strategice. De aceea, o atenţie sporită s-a dat cooperării şi compromisului între statele dunărene şi de la Marea Neagră, pentru a nu se ajunge la „un al doilea război crimean".
„Noua Danubia"
Aşa era numit, în secolul trecut, un aranjament pe care Marile Puteri l-au destinat ţărilor şi popoarelor din regiunea Dunării. În urmă cu câţiva ani, o iniţiativă a pornit dintr-un stat dunărean, la care s-au asociat şi alte ţări dunărene şi din imediata apropiere, pentru a constitui în acest spaţiu o macroregiune europeană care să utilizeze mai bine resursele locale, dezvolt