România s-a împrumutat de 2,5 ori mai mult în cei doi ani anteriori crizei decât s-a împrumutat în cei doi ani ai crizei, a declarat duminică, la un post privat de televiziune, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
'Împrumutul de la FMI de 20 de miliarde de euro a fost necesar pentru că în 2008 am luat 19 miliarde de euro şi nimeni nu a ştiut nimic, pentru că a luat sectorul privat, a luat ţara. Sectorul privat nu este al altei ţări, ci tot al României', a precizat Isărescu.
Potrivit acestuia, deficitul de cont curent pe care le-a înregistrat România în 2007-2008 de 12-14 % din PIB s-a datorat şi băncilor care au împrumutat populaţia, sectorul corporatist sau IMM-urile.
'Nu se poate spune ca statul a salvat în această perioadă sectorul privat cu aceste împrumuturi externe ci că a salvat cel mult economia sau ţara, pentru că economia s-a obişnuit cu mari intrări de capital - practic aceasta a fost creşterea economică din 2006-2008. Readaptarea economiei la un nivel mult mai scăzut al intrărilor de capital se face cu mare dificultate şi cu costuri. Se face cu recesiune şi cu şomaj', a explicat Isărescu.
Acesta a spus că, deşi în anii 2006 - 2008 împrumuturile luate de sectorul privat au fost mult mai mari decât cele pe care le-a luat statul, cele de acum sunt destul de vizibile pentru că vor fi rambursate de către stat, cu toate că şi pentru cele anterioare au rămas anumite costuri.
'Şi acele împrumuturi rămân şi ele cu costuri. Dacă adăugăm la împrumuturile luate de sectorul privat în anii anteriori crizei şi investiţiile directe, care sunt tot intrări de capital, aceste împrumuturi ale statului din anii 2009-2010 sunt cam la o jumătate sau chiar mai puţin de jumătate comparativ cu intrările de capital din anii anteriori. Aceste împrumuturi pot să compenseze şi să amorseze şocul