Textul Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori trebuie apropiat foarte mult de cel al Directivei europene 48/2010, a declarat duminică, la un post privat de televiziune, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
'Nu cred că trebuie să înlocuim un exces al băncilor cu alt exces, pentru că ne periclităm chiar situaţia noastră, situaţia redresării economice, şi atunci textul ordonanţei trebuie apropiat foarte mult de textul Directivei europene', a explicat Isărescu.
Acesta a subliniat că Fondul Monetar Internaţional, şi, în special Comisia Europeană, au insistat ca Directiva europeană să se aplice 'cam aşa cum e ea' şi nu se aplică creditelor în stoc, creditelor existente.
'La noi s-a aplicat şi creditelor existente, decurgând din momentul apariţiei ordonanţei, ceea ce nu este retroactiv, dar nici în spiritul Directive europene, ce se aplică doar la credite noi. În al doilea rând, Directiva se referă la transparenţă şi aici ordonanţa este corectă', a precizat guvernatorul BNR.
Ordonanța nu este retroactivă
El a subliniat că, referitor la retroactivitate, s-a folosit un cuvânt nefericit, deoarece Ordonanţa nu este retroactivă, 'tema' fiind dacă se aplică asupra stocului existent de credite.
'Directiva europeană nu se aplică asupra stocului existent de credite şi aici trebuie lucrat cu mare atenţie. Se aplică în sensul unei transparenţe, eliminării unor comisioane excesive, reducerii costurilor creditării. Aici trebuie să analizăm cu foarte mare atenţie', a spus Isărescu.
În opinia acestuia, soluţia va fi discutarea, 'fără element emoţional puternic', pe baze tehnice, luând în considerare şi experienţa altor ţări, a textului ordonanţei cu Directiva UE, să 'ne aşezăm la masă, cu Parlamentul, cu alte agenţii, cu Guvernul'.
Interve