Albert Tibor, edilul celui mai mic oraş din România din punct de vedere al numărului de locuitori - staţiunea harghiteană Băile Tuşnad - nu e de acord cu iniţiativa perlamentară, care, în cazul în care ar fi pusă în aplicare ar duce la desfiinţarea a peste 60% dintre comune şi la peste 30% dintre oraşe. Motivul: „oraşul Băile Tuşnad este staţiune de interes naţional şi este singura din zonă”. Sursa: Vlad Stănescu
„Suntem puţini, aproximativ 1.630, dar aici vin anual mulţi turişti. Ce o să facem, o să ne unim cu un sat sau o comună care nu are drumuri şi apă curentă? Dacă ar fi o localitate mai mică, dar tot turistică, ar fi în regulă, dar aşa... eu nu sunt de acord”, a precizat Albert Tibor.
Potrivit acestuia, statul nu trebuie să aloce bani pentru salariile angajaţilor din primărie, acestea fiind acoperite din taxele şi impozitele percepute. „Avem hotelieri care plătesc impozite. Bani sunt suficienţi pentru plata salariilor. Guvernul dă bani numai pentru investiţii. Dacă vor să facă economie, eu cred că ar trebui redus numărul parlamentarilor şi bugetele unor ministere. Se pot face economii în alte părţi. În ceea ce priveşte aparatul administrativ, cred că executivul ar trebui să acorde mai multă autonomie locală”, a conchis edilul.
„În prezent, nu se poate pune în practică. Pe viitor, poate”
Localitatea bihoreană Nucet ocupă penultimul loc în „topul” oraşelor din punct de vedere al numărului de locuitori: doar 2.493 locuiesc în oraş. Cum a auzit de intenţia parlamentarilor, viceprimarul localităţii, Gheorghe Ienciu, şi-a şi convocat colegii la discuţii. Verdictul acestuia: un astfel de proiect de lege nu se poate pune în practică acum, iar oamenii sunt prea săraci ca să se deplaseze la o primărie în altă localitate.
„Nu poţi pune în practică un asemenea proiect în momentul de faţă. Omul vine la primărie şi dacă i se sparge o ţeavă sau are o