Pentru a obţine facilităţi în vederea promovării pe pieţele externe, companiile româneşti vor trebui să se asocieze sau chiar să-şi schimbe domeniul de activitate. Strategia de Export 2010-2014, care va fi lansată azi cu aproape două luni mai târziu decât se anunţase iniţial, schimbă regulile de sprijinire a exportatorilor.
În următorii patru ani, producătorii agricoli nu vor mai fi sprijiniţi pentru a participa la târgurile şi expoziţiile internaţionale decât dacă se vor asocia în consorţii de reprezentare colectivă. Asta pentru că statul nu va mai sprijini la export industria chimică şi agricultura clasică, dar va încuraja asociaţiile de producători, potrivit Strategiei de Export a României - document care se lansează astăzi, la Bucureşti, cu o întârziere de aproape două luni.
Citiţi şi:
Cum revine porcul românesc la export
„În următorii patru ani vom avea 16 domenii de interes strategic, din care - spre deosebire de strategia pe perioada 2005-2010 - nu vor mai face parte agricultura clasică, industria chimică, sectorul producţiei de încălţăminte, cel de petrol şi gaze sau cel farmaceutic. Vom sprijini, în schimb, clusterele (n.n. - asocierile de producători) în cadrul cărora operatorii individuali ar putea să-şi promoveze ofertele printr-un marketing colectiv", spuneau, astă-vară, oficialii care s-au ocupat de elaborarea Strategiei.
Cine va primi subvenţii
Subvenţiile pe care le vor primi exportatorii sunt doar pentru promovarea pe plan extern, nu şi pentru producţie sau pentru acoperirea costurilor legate de energie. Pe lângă unele domenii noi, cum ar fi designul şi audiovizualul, producţia de mobilă şi de textile, cea de electronice şi de echipamente electrotehnice, componente auto, mijloace de transport, industria IT&C sau agricultura ecologică vor intra în categoria activităţilor ce vor fi susţinute la export.