Pentru a onora comenzile, „spiriduşii“ din Cisnădie lucrează la foc continuu. Toate produsele sunt realizate manual. Mii de din ciocolată, de la moşi la îngeraşi şi oameni de zăpadă, sunt gata să plece spre magazinele din întreaga ţară.
La fabrica de ciocolată din Cisnădie, judeţul Sibiu, pregătirile pentru Crăciun au început încă din iulie. Mii de figurine tradiţionale pentru Sărbătorile de iarnă au fost dichisite cu multă migală de angajaţii de aici. Muncesc din zori şi până la miezul nopţii pentru ca toate comenzile să fie onorate.
Fiecare figurină este atent realizată. Un îngeraş, de exemplu, este fabricat în aproximativ zece minute. Totul începe cu pregătirea formei.
„Se pictează îngeraşul cu ciocolată albă, lumânarea cu ciocolată de căpşune sau de portocale, apoi se umple cu ciocolată cu lapte, se curăţă, se ia surplusul de ciocolată de pe margine, se închide forma bine şi se modelează cu ciocolată. O lăsăm puţin să se aşeze, o cântărim, îi punem talpă, după care o băgăm în camera frigorifică, unde o lăsăm aproximativ zece minute", spune Camelia Ciurcă, cea mai veche angajată a firmei de ciocolată din Cisnădie.
Aşa ia naştere şi prinde culoare o figurină care va ajunge, în preajma Sărbătorilor, deliciul consumatorilor de ciocolată. Alături de îngeraşii cu lumânare, alte forme de ciocolăţele hand-made sunt produse zilele acestea pentru a lua drumul marilor reţele de hipermarketuri.
„Anul acesta am pregătit tradiţionalul Moş Crăciun, oameni de zăpadă, îngeraşi din ciocolată şi punguţe cu diverse praline în formă de figurine de Crăciun - coroniţe, brăduţi şi clopoţei. Pentru a onora toate comenzile, angajaţii lucrează de la 9.00 până la miezul nopţii. Câteodată, mă mir şi eu că mai rezistă", spune Florin Balan, managerul firmei Praline din Cisnădie.
Moş de 62 de centimetri
Pentru că la fabrica de c