Trecerea unor companii publice în sectorul privat ar scăpa autorităţile de acumularea de arierate, crede Fondul Monetar Internaţional. Analiştii spun însă că nu este momentul vânzării la kilogram. Procesul de privatizare, aşa cum s-a desfăşurat în perioada 1992-2004, este un model depăşit în actualele condiţii de piaţă, cred specialiştii în domeniu.
FMI îndeamnă Guvernul să accelereze privatizarea companiilor la care statul este acţionar - pentru a creşte veniturile la buget - sau să le lichideze pe cele care nu pot trece pe profit. În ultima scrisoare de intenţie publicată de Fond, Guvernul se angajează să crească încasările companiilor publice - inclusiv prin majorarea tarifelor şi a redevenţelor - şi să scadă cheltuielile prin reducerea numărului de salariaţi.
Citeşte şi:
Regiile şi companiile de stat, pierderi mai mari decât reducerile de pensii
Forbes. Doar privatizările mai pot salva companiile feroviare de stat
„Procesul de lichidare sau privatizare a companiilor de stat (inclusiv Termoelectrica şi CFR Marfă) este în grafic. AVAS este pregătită să vândă 13 societăţi mici din portofoliul său, precum şi participaţia minoritară în cel puţin 150 de firme adiţionale până la sfârşitul lui 2010, dar finalizarea unora dintre aceste vânzări va fi amânată pentru 2011", se arată în document. La 1 noiembrie, premierul Emil Boc a precizat că statul îşi va păstra poziţia majoritară în companii puternice, precum Transgaz. „Trebuie continuat procesul de privatizare la CFR Marfă, iar restul companiilor cu pierderi vor fi restructurate. Va fi o restructurare sau privatizare, de la caz la caz", a adăugat Boc.
De la principiu la finalitate
Potrivit economistului Valentin M. Ionescu, fost ministru al privatizării, principiul ca statul să-şi reducă ponderea în economie, atât la nivel central, cât şi la nivel local, este cor