Fostă profesoară, ghid şi recepţioneră, orădeanca este de douăzeci de ani propriul său şef. Şi-a îndeplinit visurile, iar acum are o fermă eco şi o fabrică de brânză. Povestea Ancăi Demian este un exemplu de adaptabilitate şi poate fi reprezentativă pentru mulţi dintre românii care, după revoluţia din 1989, au vrut să profite de libertatea de a munci pentru ei înşişi şi de a face afaceri în diverse domenii de activitate.
Originară din Galaţi, Anca Demian s-a mutat la Bucureşti pentru a urma cursurile facultăţii de litere, deşi nu considera că i s-ar potrivi meseria de dascăl. Ştiind însă limba germană din familie, de la una dintre bunicile sale, a crezut că e bine să-şi fructifice aptitutidinile în acest sens. Imediat după terminarea facultăţii a fost repartizată ca profesoară în judeţul Bihor, unde recunoaşte că s-a acomodat uşor, deşi iniţial a fost surprinsă de opulenţa bihorenilor.
„Fiind o persoană dinamică, am renunţat la catedră, pentru turism. Am lucrat ca ghid, apoi ca recepţioneră”, îşi aminteşte Anca Demian despre primii ani în judeţul celor trei Crişuri. Statutul de angajat nu s-a potrivit însă cu entuziasmul ei. În 1991 a început să comercializeze bunuri de larg consum, de la frigidere, faianţă, zahăr din Ungaria, unt din Suedia la carne de vită din Republica Moldova.
„Aduceam în ţară tot ce se cerea pe piaţă la vremea aceea”, îşi aminteşte Anca Demian. În 1995 a investit într-un complex comercial situat pe Şoseaua Borşului, care a dat însă faliment în 2000. „În paralel cu toate aceste activităţi, am început să cumpărăm teren la Husasău de Tinca şi tot mai multe oi, capre şi vaci. Am îngrăşat viţei pentru export şi am ajuns să avem o colaborare foarte bună cu un producător naţional”, povesteşte Anca Demian. Întrebată cum s-a adaptat o fată de la oraş la viaţa de crescător de animale, aceasta spune că de mică şi-a dorit