Caşcaval de casă, copt la fum rece, cârnaţi de oaie afumaţi, pâini uriaşe, frământate după reţete specifice, sunt câteva dintre specialităţile pe care gospodarii le-au expus pe esplanada Teatrului Naţional "Marin Sorescu".
Târgul de produse tradiţionale româneşti care se desfăşoară astăzi, între orale 10.00 - 22.00, în faţa Naţionalului craiovean, a adunat în Bănie gospodari din Oltenia, Sibiu şi Arad, care şi-au pus spre vânzare cele mai gustoase preparate din carne şi brânză. De cum pui pasul pe esplanadă, te îmbie un miros puternic de afumat. În faţă, câţiva comercianţi atârnă în grabă la stand cârnaţii uscaţi, lungi de-un metru.
Pâinea de casă, care cântăreşte peste un kilogram, costă 8 lei.
Iuga Constantin, cioban cu tradiţie din Sibiu, cară pe braţe o bucată zdravănă de pastramă, după care îi dă drumul pe masă. "E grea pământ, că-i carne macră", se aude vocea lui nea Costică. Poartă pe cap o căciulă groasă de oaie, "ca să arăt că am trudit pentru cărnurile astea, nu ni le-a dat nimeni de pomană. Să creadă omu' că e marfă bio", explică bărbatul. Îşi aranjează cu grijă pe masă pâinile de casă, făcute după o reţetă doar de el ştiută. "Nu zic cum se face aluatul, că se iau alţii după mine şi nu mai scot banul. Dar oricum nu pun drojdie, o las la dospit aşa şi frământ coca. De-aia o dau cu 8 lei", vorbeşte în şoaptă ciobanul. Întinde mâna spre un codru de pâine de Sibiu şi taie o felie. "Ia de gustă, să vezi ce te satură! Ţine de foame, că e îndesată. Arată că e grasă, de parcă am fi băgat în ea cartofi, da' de unde... E pâne curată", încearcă gospodarul să îşi lămurească muşteriii.
Caşcaval de casă şi cârnaţi de oaie afumaţi, din Sibiu
Cu caşcavalul e altă treabă, "că e din lapte gras de oaie, amestecat cu smântână. Îl coacem la fum rece. Adică săpăm un canal, punem lemne, le dăm foc, iar la capă