Nicio firmă nu se bucură de vizitele inspectorilor fiscali. Mai ales că legislaţia românească este, de multe ori, interpretabilă, iar modificările fiscale sunt foarte frecvente. Există însă câteva trucuri care vă vor ține departe de ochii inspectorilor fiscali. Sursa: SHUTERSTOCK
Bunăoară, anul trecut, inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au verificat peste 83.000 de firme. Adică, aproape 7.000 de companii pe lună sau 230 de firme pe zi, potrivit raportului de activitate al Fiscului de anul trecut.
Există câteva reguli care, dacă sunt respectate cu stricteţe, aveţi mult mai multe şanse să nu intraţi în vizorul funcţionarilor Fiscului.
Dintre sutele de mii de declaraţii pe care le primeşte lunar ANAF, unele dintre ele cu siguranţă atrag atenţia. Sunt câteva trucuri care vă permit să reduceţi la maximum probabilitatea unui control fiscal, este de părere Amaury de la Chevalerie, consultant fiscal, unul dintre asociaţii companiei belgiene Fiduciaire Montgomery, citat de publicaţia belgiană L’Echo.
1. Primul sfat care vă ţine ferit de privirile angajaţilor ANAF este să nu cheltuiţi mai mult decât suma veniturilor înregistrate în mod oficial. "Fiţi foarte atenţi, deoarece, în cazul unei verificări fiscale, trebuie să puteţi justifica toate cheltuielile pe care le-aţi făcut, extrasele de cont etc.". Dacă diferenţa dintre încasări şi cheltuieli este prea mare, în mod cert vă expuneţi riscului unui control fiscal care să verifice sursa cheltuielilor.
2. Un alt factor care atrage atenţia autorităţilor sunt fluctuaţiile mari ale cifrei de afaceri. "În general, variaţiile mari ale afacerilor realizate într-un an, comparativ cu cele din anul anterior sunt întotdeauna un semnal de alarmă", spune expertul fiscal. "În consecinţă, o societate aflată în plin proces de extindere este supusă unei probabilită