Arheologii ieşeni au descoperit mai multe gropi comune cu rămăşite umane, considerate a aparţine populaţiei evreieşti executate în cel de-al Doilea Război Mondial
Osuarele sunt situate la 10 kilometri de Iaşi, într-o pădure din apropierea comunei Popricani. Cercetările în zonă sunt conduse de către Adrian Cioflâncă, membru al Institutului "A.D. Xenopol" din Iaşi. În echipa de specialişti au fost incluşi istorici, arheologi, dar şi un pirotehnist din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. După lucrări ce au durat mai bine de un an, o mare parte a timpului fiind consacrată investigaţiilor, au fost scoase la suprafaţă 16 schelete. Arheologii susţin că cel puţin unul dintre acestea aparţine unui copil. Mai mult, au fost descoperite şi bucăţi de ţesătură, o talpă de papuc de femeie, mărimea 35, nasturi şi păr uman.
l În aceeaşi zonă, pirotehniştii au scos la iveală cu ajutorul detectoarelor de metal mai multe tuburi de cartuşe de calibru 7,92. "Astfel de muniţie era folosită de Armată Română între anii 1939-1940 şi e încă o dovadă că a fost implicată în masacrarea şi executarea evreilor ce au fost îngropaţi în pădurile de lângă Popricani", a declarat cercetătorul Adrian Cioflâncă.
Deocamdată nu se ştie cu precizie de unde au fost aduşi evreii executaţi. Istoricii au două teorii. Prima ar fi că aceştia proveneau din Iaşi. În timpul pogromului, mii de evrei au fost exterminaţi la Chestura de Poliţie, în timp ce o parte ar fi fost aduşi şi ucişi în pădurile de lângă oraş. O altă variantă e că au fost locuitori de la Sculeni, unde înaintea celui de-al Doilea Război Mondial exista o comunitate evreiască destul de mare.
Arheologii vor continua săpăturile şi în perioada următoare, în speranţa de a afla adevărul despre masacrul din capitala Moldovei.
"Descoperirile schimbă sensibil istoria pogromului de la Iaşi din vara anului 1941.