Că Antonescu s-a delimitat și chiar l-a atacat dur pe Victor Ponta era previzibil. După eșecul moțiunii de cenzură, în care nu s-a sfiit să iasă în stradă alături de manifestanți și a lăsat impresia că ar fi în stare să dea jos Guvernul, Victor Ponta se află pe un tren descendent (cel puțin pentru moment). Asta pentru că imaginea lui este asociată cu cea a eșecului. În acest context e de înțeles (din prisma jocului politic) de ce Antonescu îl atacă pe Ponta: pentru a-i ”fura” pe cei dezamăgiți de liderul social-democrat.
Poziția față de UDMR este, însă, cel puțin hilară. ”Dacă UDMR înţelege că e parte dintr-un Guvern care ruinează România, cu români şi cu maghiari cu tot şi doreşte să caute o altă formulă şi o altă cale, stăm de vorbă cu cea mai mare plăcere şi eu, personal, cu cea mai mare încredere. Asta nu înseamnă însă că PNL îşi va modifica sau îşi va tranzacţiona poziţia politică în legătură, de pildă, cu Legea educaţiei”, a declarat Crin Antonescu.
Altfel spus: ”noi vă vrem alături de noi, dar în niște condiții în care suntem siguri că nu veți accepta”. E puțin probabil ca Antonescu să-și închipuie că ar putea strânge voturi și din partea maghiarilor nemulțumiți de acțiunile UDMR. Cu atât mai mult împotrivindu-se Legii educației. O asemenea declarație nu face decât să demonstreze, încă o dată, că PNL nu-și dorește să ajungă acum la guvernare, sugerându-i lui Marko Bela să obțină tot ce poate obține alături de PDL.
De ce vrea Crin Antonescu să prelungească viața actualului Guvern e, iarăși, explicabil. Lunile de iarnă și prelungirea măsurilor de austeritate (la care se vor adăuga nemulțumirile legate de posibila adoptare a Legii salarizării unitare și impozitarea pensiilor) vor submina și minima susținere populară de care se mai bucură acum PDL. În plus, Antonescu preferă ca UDMR să obțină concesiile de la (și pe spatele) PDL și doar ulterio