Albania şi Bosnia primesc luni, 8 noiembrie, un statut mult visat de liberă circulaţie în Spaţiul Schengen şi asta în ciuda unei controverse iscate în sânul Uniunii Europene. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Albania şi Bosnia primesc luni, 8 noiembrie, un statut mult visat de liberă circulaţie în Spaţiul Schengen şi asta în ciuda unei controverse iscate în sânul Uniunii Europene.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Miniştrii europeni de Interne, reuniţi la Bruxelles vor aproba liberalizarea sistemului de vize cu Albania şi Bosnia, în urma unui proces îndelung dezbătut în Parlamentul European şi în capitalele europene.
Această decizie pur politică, menită să adreseze un semnal de încredere ţărilor din Balcani este contestată însă de câteva delegaţii europene, care se tem de o mare afluenţă de bosniaci şi albanezi, aşa cum a fost cazul sârbilor, anul acesta.
Albania şi Bosnia sunt candidate la aderarea europeană, iar în virtutea acestui statut, un pas suplimentar către Bruxelles este abolirea vizelor Schengen pentru cetăţenii celor două ţări, care posedă un paşaport biometric şi planifică vizite de scurtă durată.
Comisia Europeană a considerat că aceste două ţări sunt pregătite suficient privind securitatea frontierelor şi securitatea internă, pentru a avea dreptul la liberă circulaţie, verdict contestat acum de ţări ca Olanda şi Belgia.
I se reproşează Comisiei Europene că a analizat doar declaraţiile de intenţie ale oficialilor de la Tirana şi Sarajevo şi nu progresele sau eforturile concrete făcute de cele două ţări, pe modelul deja aplicat de Bruxelles în 2001, când România şi Bulgaria scăpau de obligativitatea vizelor.
Albania şi Bosnia şi-ar dori de altfel, ca şi România, să adere la Spaţiul Schengen în 2011, decizie care va fi în mod sigur amânată în caz