Unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi "writer in residence" la Bard College, New York, revine în România, la începutul celei de-a doua jumătăţi a acestei luni, pentru o serie de evenimente, iniţiate şi organizate de Editura Polirom şi Institutul Francez / Ambasada Franţei în România.
Vizita, derulată la invitaţia Ambasadei Franţei în România, are ca prim scop marcarea, şi în România, a prestigioasei distincţii primite de Norman Manea din partea statului francez în primăvara acestui an: Ordinul francez al Artelor şi Literelor – titlul de Comandor (cel mai înalt rang).
Pe parcursul şederii în România, Norman Manea va participa la Târgul de Carte Gaudeamus, va lansa cele mai noi volume apărute în cadrul seriei de autor de la Polirom, precum şi volumul Laptele negru, publicat recent la Editura Hasefer, va susţine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi îşi va întâlni cititorii în cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.
Stabilit în SUA, Manea continuă să scrie numai în limba română
Norman Manea a părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor în rezidenţă şi profesor la mai multe universităţi americane, inclusiv la Bard College din statul New York.
Deşi trăieşte la New York, continuă să scrie numai în limba română. Apreciat deopotrivă atât de nume importante ale scenei literare internaţionale, precum Heinrich Böll ("Nu am nici o îndoială că Norman Manea este unul dintre autorii care merită pe deplin să fie cunoscuţi în întreaga lume") sau Orhan Pamuk ("Prin talentul şi creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Români"), cât şi de critici importanţi de la cele mai prestigioase publicaţii ale lumii, ca "The Washington Post" ("Un scriitor de