Din cauză că preţul grâului aproape s-a triplat în ultimele trei luni, producătorii din domeniul panificaţiei nu au mai putut ţine în frâu costul pâinii. Aproape toţi producătorii au scumpit pâinea, în special pe cea feliată. O pâine integrală de 350 de grame a ajuns să coste 2,5 lei în magazin, cu 50% mai mult decât acum trei luni. Producătorii spun că există o criză de grâu în România, după ce Rusia a sistat exporturile către Europa. Aflaţi din GdS cât va ajunge preţul pâinii la începutul lui 2011.
Pe finalul lunii octombrie, aproape toţi producătorii din domeniul panificaţiei care activează pe piaţa Doljului au scumpit subit mai multe sortimente de pâine. Deşi piaţa panificaţiei a scăpat de majorări de preţuri astă-vară, când a crescut TVA de la 19% la 24%, de data aceasta, preţurile nu au mai putut fi ţinute sub control. Vel Pitar a scumpit franzela albă feliată de la 1,1 lei pe bucată la 1,3 sau 1,4 lei. Cea mai mare scumpire este la pâinea integrală de greutate normală, livrată de Vel Pitar pe piaţa din Dolj, care înainte se vindea cu 1,7 lei, iar acum a ajuns mai scumpă cu 50%, la 2,5 lei. Şi producătorul local Pan Group a fost nevoit să scumpească franzela, dar într-un ritm mai lent decât competitorii. Astfel că pâinea Pan Group a urcat de la 1,1 lei la 1,2 lei în luna octombrie. Şi micii producători au adăugat ceva la preţul pâinii. Practic, preţurile nu mai pot fi ţinute în frâu.
De ce se scumpeşte pâinea
Unii dintre producători au confirmat pentru GdS că preţul grâului este cauza acestor scumpiri. În ultimele luni, grâul a devenit aproape de trei ori mai scump. „Problema cea mai importantă o reprezintă preţul grâului, care, de la 0,38 - 0,4 lei/kg, cât era în luna iulie 2010, a atins valoarea de 1 leu /kg. Creşterea considerabilă a preţului grâului coroborată cu o criză a livrării acestuia - în sensul că, la un moment dat,