Dupa cum era de asteptat, UDMR nu s-a grabit sa tranteasca pe dinafara usa Palatului Victoria, desi probabil ca grupului Frunda nu i-ar fi displacut deloc o asemenea miscare.
Ar fi fost insa una paguboasa pentru ca maghiarii ar fi plecat de la guvernare cu un bilant 100% negativ: saracie si mai mare pentru propriul electorat din Harghita si Covasna, aflat oricum sub media nationala la capitolul nivel de trai, asumarea masurilor de austeritate si nici macar o victorie de nationalista, mult tanjita, referitoare la invatamantul in limba materna.
In plus, daca iesea de la guvernare, ce optiuni avea UDMR? Sa sara in barca PSD+PNL era foarte riscant din cel putin doua puncte de vedere. Pe de-o parte, barca pare foarte subreda, cu cele doua partide aflate intr-o competitie surda pentru suprematie in Opozitie, fara un program minimal de guvernare, macar pe termen scurt, si fara vreo personalitate bilateral acceptata ca premier.
Pe de alta parte, cum cel putin PSD mizeaza mult pe cartea nationalista era foarte putin probabil ca, in pofida cantecelor de sirena de acum, social-democratii sa accepte noua lege a educatiei, cu geografia si istoria predate in limba materna.
In plus, un asemenea salt le-ar fi accentuat maghiarilor renumele de oportunisti, gata oricand sa se duca dupa cine da mai mult. Iar in perspectiva, dupa eventuale anticipate, are UDMR garantia ca nu va primi de la PSD un nou picior in fund de pe scarile Palatului Victoria, asa cum s-a intamplat in decembrie 2008? Nu cred.
In schimb, ramanerea la guvernare da UDMR o sansa sa-si atinga macar obiectivul legat de invatamant. Avand si pozitia de pe care sa discute dur, caci fara ea majoritatea dispare, UDMR, partenerul mai mic la guvernare, a dat un ultimatum partenerului mai mare: ori rezolvam problema legii educatiei, ori plecam, dar nu din cauza predarii