Primarul municipiului se arată surprins de lipsa de interes a chiriaşilor ANL în privinţa cumpărării apartamentelor în care locuiesc. O surprindere oarecum firească, în contextul în care, din vreo 550 de astfel de chiriaşi, nici măcar unul nu s-a arătat interesat să-şi achiziţioneze locuinţa care i-a fost acordată de Primărie.
Nu de alta, dar preţul de vânzare este oricum foarte mic faţă de cele de pe piaţa liberă: 16.000 - 20.000 de euro pentru un apartament ANL vechi de doar câţiva ani merită banii, în mod cert, comparativ cu unul vechi de 20-30 de ani. Plus că li se mai asigură şi o reducere, mai nou, la care se adaugă şi facilităţile - aşa, puţine cum sunt - acordate prin programul "Prima Casă". Dar, cu toate astea, interesul chiriaşilor pare a fi zero, chestie care îl nelămureşte total pe primar, mai ales în situaţia în care, după cum spune că a observat chiar Aurel Simionescu, "există şi nişte maşini... se închid şi balcoane...". Jumătate din răspunsul la dilemă şi-l dă primarul singur: chiriile foarte mici pentru blocurile ANL. Şi sunt, într-adevăr, foarte mici - câteva zeci de lei pe lună - în contextul în care cea mai ieftină chirie "la particulari" sare de 100 de euro lunar. Atât timp cât valoarea chiriei nu va ajunge să fie măcar apropiată de echivalentul unei rate care s-ar plăti pentru cumpărarea acelui apartament, normal că interesul pentru achiziţia locuinţei va rămâne extrem de redus. Mai exact, din moment ce mă ţine statul aici, pe o chirie de 2 lei, de ce să dau eu rate la bancă?
Cu certitudine, sunt mulţi chiriaşi ANL care nu şi-ar permite o rată la bancă sau care nici nu ar putea obţine un credit. Sau pentru care o rată ar însemna un efort financiar uriaş. Dar ca ei sunt alte milioane de români, cărora nu le-a dat statul locuinţe şi care fac faţă situaţiei aşa cum pot.
Însă marea problemă este faptul că nu toţi cei care