"Consider ca principala proba pe care Strategia Dunarii va trebui sa o depaseasca este mentinerea unui interes constant si a implicarii statelor din regiune. Nu este usor ca, in plin proces de reconstructie dupa o criza financiara si economica cu efecte globale, sa gasim resursele financiare necesare pentru finantarea investitiilor majore de infrastructura", a spus Traian Basescu in discursul sau de luni, de la Palatul Parlamentului.
Presedintele a vrut parca sa contracareze ideea ca alte astfel de initiative s-au dovedit pe parcurs, destul de lipsite de continut si rezultate, prin faptul ca insisi membrii acestora si-au pierdut interesul.
"Exista la dispozitia noastra insemnate fonduri europene pe care le putem si trebuie sa le folosim in beneficiul cetatenilor nostri. Avem nevoie de o capacitate ridicata de a absorbi fondurile comunitare; trebuie sa administram cat mai eficient resursele de care dispunem din bugetul Uniunii", a subliniat presedintele Basescu.
Potrivit lui, cea mai importanta dimensiune economica a Dunarii este sectorul de transport naval, Coridorul Pan-european de Transport VII, care este subutilizat. "Dunarea trebuie sa devina o adevarata magistrala fluviala moderna", sustine Basescu.
Iata principalele declaratii ale presedintelui:
Strategia va insemna proiecte si investitii in infrastructura portuara si de energie, si va acorda mai multa atentie protectiei mediului, va modela cooperarea teritoriala intre regiuni si localitati invecinate.Crearea unui sistem de gestiune a factorilor de mediu, inclusiv inlaturarea efectelor negative asupra mediului in caz de catastrofe naturale, pastrarea si extinderea zonelor impadurite, a parcurilor si zonelor verzi din zonele urbane, reprezinta prioritati pentru noi toti.Strategia urmeaza sa propuna dezvoltarea turismului si valorificarea patrimoniului natural si