O cincime din gresia disponibilă pe piaţa românească are defecte de aspect ale suprafeţei, fiind necesară înlocuirea lor după un timp mult mai scurt decât în mod normal.
De cele mai multe ori, defectele constau în abateri dimensionale şi creează dificultăţi majore în momentul placării, potrivit unui studiu realizat de Cesarom. De asemenea, plăcile nu sunt rectangulare sau plane şi atunci când se montează se pot sparge cu uşurinţă. Alte plăci prezintă defecte de suprafaţă, cum sunt ciobituri, cratere, harise etc., care pot avea efecte negative în timp.
Clienţii trebuie să evite şi produsele cu mici defecte, cum ar fi punctele negre, pete sau nuanţe diferite care pot crea ambiente neplăcute. Nici defectele ca lipsa de glazură de pe faţa plăcii nu trebuie omise, deoarece aceasta va înlesni absorbţia apei şi va reduce drastic durata de viaţă a produselor. De foarte multe ori, există situaţii când aceste plăci trebuie înlocuite chiar şi după câteva luni de la montare.
Situaţia a fost cauzată de orientarea românilor către produsele cele mai ieftine. Astfel, în ultimii ani au crescut semnificativ importurile de "produse extrem de proaste calitativ", potrivit reprezentanţilor Cesarom.
Sfaturi pentru consumatori: evitaţi plăcile ceramice care nu au specificate pe ambalaje desinaţia exactă: pentru perete sau podea, exterior sau interior sau pentru spaţii cu trafic mediu sau intensverificaţi ca pe cutie să fie indicate numele şi adresa producătorului, marca produsului, dimensiunea şi codul acestuia, dar şi nuanţa, calibrul sau data de fabricaţie. când alegeţi gresia, nu ţineţi cont doar de preţ, ci şi de factorii estetici şi tehnici, pentru a evita înlocuirea plăcilor ceramice într-un timp foarte scurt.