Participarea Beijingului la capitalul Fondului va urca la 3,9%, ceea ce va atrage şi o mai mare influenţă în comitetul executiv al instituţiei
La câteva luni după înlocuirea economiei nipone pe locul doi între economiile lumii, China urcă şi în rândurile contributorilor la Fondul Monetar Internaţional (FMI) - unde se va afla pe poziţia a treia. Atât în privinţa contribuţiei la bugetul Fondului, cât şi a ponderii voturilor, China se va afla imediat înaintea Germaniei, Franţei şi Regatului Unit (UK), dar după SUA şi Japonia.
Sfârşitul săptămânii trecute a adus acordul miniştrilor de Finanţe din cele mai puternice 20 de economii ale lumii (G-20) în acest sens. Beijingul mai are nevoie de ratificarea noului său statut de 85% din cele 187 membre ale FMI, dar, odată ce a obţinut votul "greilor" instituţiei, procesul va fi o formalitate. "Această înţelegere istorică este cea mai importantă redefinire a guvernanţei în istoria de 65 de ani a FMI şi cea mai mare schimbare a influenţei în favoarea pieţelor emergente, pentru a le recunoaşte rolul sporit în economia globală", a declarat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn.
Mai mulţi bani la FMI, mai multă influenţă
Cota de participare a Chinei la FMI va urca la 3,9%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani în vistieria din care Fondul împrumută statele aflate în dificultate, dar şi sporirea influenţei la nivelul deciziilor pentru Beijing. În total, cotele au fost dublate, ceea ce aduce 755,7 miliarde USD la dispoziţia FMI.
Formula de calcul a acestor cote ia în calcul PIB-ul doar în proporţie de 50%, dar şi deschiderea (pentru comerţ, fluxuri de capital, investiţii străine) - 30%, variabilitatea economică - 15% şi rezervele valutare - 5%.
Statele "suprareprezentate" în comitetul executiv (cunoscut drept "board of governors") al instituţiei de la Washington D.C. vor pierd