Inteligenţa, creativitatea, empatia, seriozitatea şi responsabilitatea sunt câteva din elementele care nu ar trebui să-i lipsească unui viitor psihoterapeut, care are nevoie de studii universitare în domeniu, plus formare specializată.
Psihoterapia este un domeniu accesibil persoanelor care sunt interesate faţă de lumea care le înconjoară, interes născut dintr-o curiozitate faţă de sine. Daniel David, prof. univ. dr. la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi preşedintele Comisiei Naţionale de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, consideră că psihoterapeuţii sunt oameni cărora le place să lucreze cu oameni şi pentru oameni. „Unii dintre psihoterapeuţi s-au confruntat pe parcursul vieţii cu o serie de probleme şi ştiu ce înseamnă suferinţa psiholgică", completează prof. univ. dr. Daniel David, care crede că persoanele interesate de a profesa în acest domeniu sunt culte, creative, interesate de lucruri complexe, nonbanale şi cărora le place provocarea.
În plus, Georgiana Teseleanu, consilier autonom şi psihoterapeut sub supervizare, acreditat de Colegiul Psihologilor, specifică faptul că un psihoterapeut este o persoană care ar putea fi caracterizată de o mare curiozitate, curiozitate faţă de sine şi faţă de lumea care o înconjoară, combinată cu o fire sociabilă, carismatică şi o înaltă vivacitate mentală.
Abilităţi specifice
Pentru a profesa ca psihoterapeut nu este nevoie doar de pregătire profesională, ci şi de multă practică şi posesia unor abilităţi care conturează această profesie. „Cel mai important pentru un psihoterapeut este să se cunoască foarte bine pe sine. Dintre abilităţi extrem de utile în această profesie, am putea enumera: empatie, creativitate, o orientare pozitivă faţă de oameni, flexibilitate mentală, atenţie la detalii, o stimă de sine crescută, autenticitate, şi, nu în ultimul rând, simţul umorului", precizează