Guvernatorul BNR a recunoscut că măsurile luate de banca centrală pentru reducerea dobânzilor nu funcţionează
Sistemul bancar din România nu este cartelizat, dar are defecţiuni în funcţionare şi este supus unor presiuni generate de incertitudinile existente pe plan local şi de discuţiile "nesfârşite" din plan politic şi social, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. "Eu nu cred că sistemul bancar este cartelizat, dar, într-adevăr, funcţionarea lui are defecţiuni, ca să numesc aşa, şi este şi el presurizat de incertitudinile care sunt în această ţară şi discuţiile nesfârşite pe scena politică, pe scena socială. Toate aceste incertitudini se transmit în costuri suplimentare", a spus Isărescu la un post de televiziune, citat de Mediafax.
El a recunoscut că măsurile luate de BNR pentru reducerea dobânzilor nu funcţionează, dar nu crede că acest lucru se întâmplă deoarece sistemul este monopolizat sau cartelizat. "Eu cred că este o atmosferă generală, nu foarte sănătoasă pentru activitatea de creditare. Şi cred că ea va fi depăşită. Treptat veţi vedea că şi dobânzile vor scădea. Plătim un cost al acestei ajustări prin majorarea impozitelor, după ce la începutul anului 2009 s-a spus că nu mergem pe această cale a majorării impozitelor. Uitaţi că s-au majorat şi accizele în 2009 şi TVA în 2010! Toate acestea au creat întârzieri, nelămuriri şi în activitatea bancară", a spus guvernatorul băncii centrale.
OUG 50 nu este retroactivă
Ordonanţa privind creditele populaţiei nu este retroactivă, dar nici în spiritul directivei europene pe care o transpune, a declarat guvernatorul BNR, care consideră că băncile vor avea doar temporar tentaţia să introducă în dobânzi unele comisioane pe care trebuie să le elimine.
"Nu neapărat Fondul, Uniunea Europeană a solicitat ca directiva europeană să se aplice