Expresia „eşti ceea ce mănânci“ vă este probabil familiară. Totuşi, e adevărat că mâncarea din farfurie îţi schimbă starea de spirit? Anumite alimente stimulează producerea unor substanţe ce ar putea avea efecte asupra creierului, dar, de obicei, acestea nu sunt de ajuns pentru ca diferenţa să fie perceptibilă.
Oamenii de ştiinţă spun că teoria existenţei unei conexiuni între ceea ce consumăm şi modul în care ne simţim este plauzibilă. Totuşi, mai sunt încă multe de studiat pentru a putea da un răspuns complex. Potrivit cotidianului „Los Angeles Times", tot ce se poate spune până acum este dacă unele afirmaţii despre această legătură sunt adevărate sau false.
1 Zahărul îi face pe copii hiperactivi - Fals
Cercetătorii au analizat peste 16 studii şi au constatat că nici copiii, nici adulţii care îi ţineau sub observaţie nu au văzut diferenţe între comportamentele micuţilor cărora li s-a dat zahăr şi al celor cărora li s-a dat un îndulcitor artificial. Psihologul Robin
Kanarek spune că aşteptările părinţilor ca cei mici să devină mai activi atunci când consumă dulciuri perpetuează acest comportament.
2 Cafeaua îmbunătăţeşte performanţa energetică şi mentală - Adevărat
Studiile au demonstrat că ingredientul numit cofeină îmbunătăţeşte concentrarea, atenţia, starea de spirit şi energia, spune psihiatrul Joseph Hibbeln.
3 Aperitivele care au carbohidraţi te fac mai calm şi mai fericit - Fals
Unii nutriţionişti perpetuează încă această teorie depăşită. De unde a pornit ea? De la faptul că aceşti carbohidraţi eliberează serotonină care te face să te simţi calm şi relaxat. Totuşi, între gură şi creier se întâmplă multe lucruri, spun specialiştii. De exemplu, dacă veţi consuma orice fel de proteină în termen de 12 ore de la o gustare care conţine carbohidraţi, proteina va bloca absorbţia serotoninei de către creier, aşa că aperiti