Istoria foarte indepartata a Pamantului seamana cu prezentul agitat al planetei Jupiter, lovita in anul 1994 de cativa asteroizi de mari dimensiuni, ce au lasat urme uriase pe suprafata sa.
Evenimentele din 1994 sunt paralele celor care au avut loc pe Pamant in trecutul foarte indepartat, in preistoria planetei noastre, conform unui articol al Daily Galaxy.
In Ucraina, de exemplu, au fost gasite cateva cratere provocate de prabusirea unor asteroizi masivi. Aceste cratere au intre 350 si 65 de milioane de ani.
Astfel, ar putea fi explicata si extinctia dinozaurilor, petrecuta cu 65 de milioane de ani in urma.
Prin studiul craterelor se poate face o analiza a frecventei cu care Pamantul este lovit. Cel putin doua din craterele gasite in Ucraina au legatura cu ceea ce s-a intamplat cu 65 de milioane de ani in urma, cred oamenii de stiinta.
Cel mai important crater este Boltysh, din regiunea Kirovohrad Oblast. Diametrul acestuia este de 24 de kilometri.
Analizele facute cu argon arata ca acesta are o vechime de aproximativ 65 milioane de ani. Un alt crater asemanator este Chicxulub, din Mexic. El reprezinta dovada unei extinctii masive care a avut loc in era cretacica, cea care a inclus si extinctia dinozaurilor.
Descoperirea unor alte cratere asemanatoare in intreaga lume arata ca, in acea perioada, Pamantul a fost spus unei adevarate ploi de astfel de asteroizi.
Asteroidul Boltysh a fost descoperit in anii 1960, in operatiuni de cautare a petrolului. Craterul acestuia nu este vizibil nici din spatiu, deoarece a fost acoperit cu sedimente, facand parte dintr-o regiune agricola a tarii.
Este posibil ca acum 65 de milioane de ani, asteroizii gigant sa fi cazut pe Pamant la interval de cateva sute de ani, unul dupa altul.
Inca nu s-a facut o datare exacta