Masacrul a avut loc în pădurea din comuna Popricani şi, din spusele istoricilor şi martorilor, ar fi fost comis de Armata Română. Până acum au fost exhumate 16 cadavre, pentru că groapa este foarte adâncă, iar săpăturile au fost făcute doar la suprafaţă, spune istoricul Adrian Cioflâncă, citat de BBC.
La groapa comună din Valea Climoaiei s-a ajuns după ce echipa condusă de Cioflâncă a stat de vorbă cu mai mulţi locuitori din Popricani, încercând să adune date despre Pogromul de la Iaşi din 1941, când peste 13.000 de evrei din zonă ar fi fost ucişi în doar trei zile.
Bărbatul care a scăpat cu viaţă din mâinile soldaţilor
Istoricul a găsit câţiva martori care îşi aduc aminte de evenimente - ba chiar au scăpat cu viaţă printr-o minune - şi care l-au îndrumat către Valea Climoaiei. Vasile Enache, un bărbat de 88 de ani, a povestit pentru Ziua de Iaşi că a fost pe punctul de a fi aruncat în groapa comună, dar a scăpat pentru că a reuşit să demonstreze că nu e evreu. Avea 16 ani pe atunci şi ieşise cu vacile la păscut. A fost nevoie de mărturia a doi oameni din sat că nu este evreu, ci creştin ortodox, pentru a-l lăsa în viaţă.
Enache povesteşte că groapa a fost săpată de patru deţinuţi. „Soldaţii au scos patru evrei şi ăia au făcut o groapă mare, mare, mai mare decât statul unui om. Erau trei gropi cu totul, una lângă alta. Pe evreii cu haine bune îi dezbrăcau. După aia, puneau câte zece evrei pe malul gropii, în fund şi cu picioarele în groapă. Iar românii noştri trăgeau cu puşca şi ei cădeau în groapă. Era soldatul şi evreul, fiecare ochea câte unul de la doi metri. După aia coborau patru evrei în groapă ca să aranjeze morţii", îşi aminteşte bărbatul.
Enache este cel care i-a condus pe arheologi la locul din Valea Climoaiei unde a fost descoperită groapa comună. Rugat de cercetători să le arate locul, pensionarul s-a întors din drum, la pri