În Myanmar, fosta Birmanie, unde duminică au avut loc alegeri, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, luni s-au dat lupte cu armament greu, între armata obişnuită şi miliţiile unor grupuri etnice. Alegerile au fost câştigate detaşat de Partidul Solidarităţii şi Dezvoltării, creaţie a juntei militare, aflate la putere de circa o jumătate de secol.
În Myanmar, fosta Birmanie, unde duminică au avut loc alegeri, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, luni s-au dat lupte cu armament greu, între armata obişnuită şi miliţiile unor grupuri etnice, la frontiera cu Thailanda, miliţii care au fost împotriva procesului electoral.
Alegerile au fost câştigate detaşat de Partidul Solidarităţii şi Dezvoltării, creaţie a juntei militare, aflate la putere de circa o jumătate de secol.
Opoziţia democrată, reprezentată de disidenta Aung San Su Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace a decis să nu participe la alegerile de duminică, însă Opoziţia minorităţilor etnice, care dispun de unităţi paramilitare a complicat situaţia.
Luptele au izbucnit la câteva ore după închiderea urnelor. Miliţia karen, una dintre cele mai importante a întreprins duminică seară un raid-surpriză asupra oraşului Myawaddy, un important post de frontieră aflat în apropiere de Thailanda.
Zece mii de birmani au trecut deja frontiera, pentru a se refugia de luptele cu armament greu. Conform unor surse neoficiale, armata birmană ar fi suferit până în prezent cinci morţi şi 30 de răniţi.
Conflictul se amplifică de la o oră la alta. Mii de soldaţi birmani au luat cu asalt oraşul Myawaddy, iar luni după-amiază aveau loc lupte de stradă violente, forţele angajate aflându-se la numai 150 de metri unele faţă de altele. Un tir de mortier ar fi făcut prima victimă, chiar pe teritoriul thailandez.
Conflictul a fost aprins de decizia juntei militare la putere de a-i obliga pe alegăt