Senatorii au adoptat, luni, în mod tacit, o iniţiativă legislativă a unui grup de deputaţi democrat-liberali care propun legiferarea practicilor oculte în care se includ vrăjitoria, ghicitul şi farmecele. Motivaţia principală a parlamentarilor care au iniţiat această lege este aceea a protecţiei cetăţenilor naivi, care pot fi vulnerabili în faţa escrocilor ce pretind a avea puteri supranaturale. Cei care practică această meserie vor fi obligaţi să emită chitanţă şi factură celor ce le solicită serviciile şi, implicit, să plătească impozit pentru câştigurile lor. În cazul în care promisiunile făcute clienţilor nu se împlinesc, aceştia se pot adresa instanţei, prezentând ca dovezi chitanţa şi factura primite. Iniţial, Comisia Juridică a Senatului, care este prima cameră sesizată, a respins proiectul pedeliştilor.
Ghicitul şi magia, noi profesii liberale
În proiectul de lege se arată că practicile de ghicitorie "nu sunt integrate în sitemul principal al servicilor oferite populaţiei şi a la bază doar teoriile, credinţele şi experienţele empirice ale aşa-ziselor clar-văzătoare în prezicerea viitorului, tămăduire de boli şi alte afecţiuni sufleteşti".
Iniţiatorii propun ca pentru acest domeniu, în cazul în care nu există, să se creeze standarde ocupaţionale şi definesc noţiunile de "ghicitor", "practică ocultă", "vrăjitorie" şi "farmece".
În proiect se mai propune ca activităţile de ghicit şi magie să fi încadrate în nomenclatorul profesiilor liberale iar persoanele care exercită activităţi de ghicit şi magie să fie obligate să posede autorizaţie de liberă practică.
Dacă această iniţiativă ar fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, practicianul din domeniul ocult ar fi obligat să adere la o organizaţie profesională specifică, care ar avea obligaţia ca, la înfiinţare, să stabilească obligativitatea emiterii unei facturi fiscale cu plata taxei p