Adulţii ar trebui să renunţe la tabuuri şi să le explice adolescenţilor ce riscuri apar atunci când îşi găsesc un partener prea devreme. Imaturitatea fizică şi cea psihică le pot distruge imaginea de sine şi pot cauza tulburări.
Tinerii care-şi încep viaţa sexuală prea devreme, la 10-15 ani, riscă să dezvolte tulburări de comportament sexual, precum masochismul sau exhibiţionismul, atrag atenţia psihiatrii sexologi. În plus, pentru că organismul nu este suficient de matur, pot apărea probleme legate de imaginea de sine. „Pentru un băiat mai mic de 15 ani, e dificil să menţină o erecţie, iar stima de sine este afectată, mai ales că e greu să găsească o parteneră care să înţeleagă fenomenul", spune psihoterapeutul Alina Zevedei.
Criticile părinţilor pot cauza mai târziu inhibiţii
Viaţa sexuală ar trebui începută cel mai devreme la 16 ani, vârstă până la care părinţii ar trebui să le vorbească adolescenţilor despre mijloacele de protecţie şi despre riscurile pe care le implică această schimbare în viaţa lor. Educaţia trebuie să fie una în care sexul este văzut ca un lucru normal, deoarece criticile şi discuţiile în care sexul este considerat ceva ruşinos le pot cauza tinerilor frigiditate sau impotenţă. Discuţiile despre intimitate ar trebui începute în jurul vârstei de 12-14 ani, cu părintele de acelaşi sex. De multe ori însă, băieţii sunt încurajaţi de către taţi să-şi înceapă viaţa intimă devreme şi să pună accent pe cantitate, în timp ce fetele sunt învăţate să-şi amâne viaţa sexuală pentru că este ceva ruşinos. Taţii care-şi duc băieţii la prostituate pun o presiune uriaşă asupra adolescenţilor cum că trebuie să fie bărbaţi şi să performeze. „Eşti pregătit să începi viaţa sexuală atunci când eşti în stare să-ţi găseşti şi o parteneră. În plus, creează o imagine degradantă despre femeie şi intimitate. Sexul este mai mult decât un act anima