La Spitalul TBC din Baia Mare va funcţiona un aparat care va trata şi îmbunătăţi starea pacienţilor care suferă de apnee. Pentru stabilirea diagnosticului sau pentru tratament, pacienţii trebuie să rămână peste noapte la spital, iar rezultatele sunt vizibile după prima noapte.
Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Baia Mare va fi, în doar câteva zile, singura unitate spitalicească din sectorul public, din Nord-Vestul Transilvaniei, care îşi va putea trata pacienţii de apnee. Specialiştii arată că apneea se manifestă prin tulburări respiratorii în timpul somnului, cu opriri ale respiraţiei pentru câteva secunde, de câteva ori în timpul somnului.
40 de persoane pe lista de aşteptare
„Valoarea somnografului este de 10.000 de euro, însă deocamdată spitalul nu a realizat decât un contract de închiriere a aparatului, pentru o perioadă de un an, urmând ca, în funcţie de numărul de pacienţi care solicită astfel de tratamente, spitalul TBC să achiziţioneze aparatul“, a precizat Lucia Oşan, director medical.
Potrivit contractului, spitalul trebuie să aibă minimum trei pacienţi pe lună, urmând să achite firmei de la care a fost închiriat aparatul câte 100 de lei pentru fiecare pacient. Chiar dacă somnograful nu a fost încă instalat în cadrul spitalului deoarece încă se lucrează la renovarea unui laborator în care va urma să funcţioneze, de mai bine de două săptămâni au început programările, până acum fiind înscrişi pe liste aproape 40 de pacienţi, toţi bărbaţi.
O noapte de tratament şi eşti ca nou
Pentru a putea fi investigat, pacientul trebuie să stea două nopţi în spital. În prima noapte acesta este conectat la somnograf, un aparat care înregistrează în timpul somnului anumiţi parametri, cum ar fi saturaţia de oxigen din sânge, frecvenţa respiratiei, pulsul, de câte ori a sforăit şi care este tipul de apnee. Dimineaţa, în funcţie de