Fumatul implică, pe lângă bani cheltuiţi, şi uzură fizică, socială şi psiho-emoţională. Costul real al fumatului nu înseamnă doar banii pe care îi dăm zilnic pe pachetul de ţigări, ci şi preţul pe termen lung al efectelor nocive, dar şi efortul pe care-l facem când vrem să renunţăm.
„Doresc să mă înscriu în programul «Stop Fumat» al Ministerului Sănătăţii şi m-ar interesa care sunt paşii pe care ar trebui să-i urmez", am întrebat la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta". „Există o şedinţă de informare care se ţine de obicei în fiecare miercuri, la ora 15.30. În cadrul acestei şedinţe sunt prezentate mecanismele dependenţei de fumat, sunt oferite detalii despre medicamente şi contraindicaţii. La finalul întâlnirii de grup, cei care au participat primesc o listă cu date de contact în diverse clinici, fiind recomandat atât consultul la un specialist pneumolog, cât şi consilierea psihologică. Întâlnirea informativă este gratuită", îmi spune un reprezentant al Institutului.
Totul pare simplu, dar vestea mai puţin bună este că, începând cu 1 septembrie 2010, evaluarea la medicul specialist şi consilierea psihologică, până acum gratuite, costă. „La pneumolog costul este de 20-30 de lei pe consultaţie, fiind nevoie de 3-4 şedinţe, iar la psiholog, de la 40 până la 100 de lei, şi în general sunt suficiente patru întâlniri", spune Elena Drăghici, psiholog în cadrul programului. Gratuite au rămas doar tratamentul medicamentos şi plasturii. „Tratamentul cu pilule durează 2-3 luni, iar tratamentul cu plasturi durează 2 luni. Doar pacienţii cu afecţiuni psihiatrice au nevoie de o perioadă mai lungă", explică Drăghici. Metoda programului este bruscă, iar cei mai mulţi reuşesc să-şi învingă dependenţa de fumat în circa 2-3 luni, spun specialiştii.
Dependenţa psihologică este cea mai costisitoare
Dar nerezolvarea dependenţei psihologice îi face pe mulţi să r