Deși fondurile comunitare reprezintă o sursă de finanțare și un sprijin pentru relansarea economică, tot mai mulți mici întreprinzători sunt nevoiți să refuze granturile.
Circa jumătate din IMM-urile cărora li s-a aprobat finanțarea nerambursabilă a renunțat la implementarea proiectelor. „Cererile de finanțare ale acestora fuseseră depuse în urmă cu doi ani sau, cel mai recent, anul trecut, când creditele erau mai iefine și se obțineau mai ușor“, explică Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNÎPMMR). În schimb, Florin Jianu, președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători și consultant în domeniul fondurilor UE, spune că aproximativ 80% din companiile cărora le-a fost aprobată cererea de finanțare renunță la proiect din cauza dificultății în a asigura contribuția proprie la proiectul respectiv.
Contracte reziliate pe bandă rulantă
Astfel, micii întreprinzători care estimaseră o creștere pentru produsele cuprinse în proiect s-au văzut nevoiți să-și revizuiască planurile. Pe de altă parte, au constatat că dobânzile și comisioanele la creditele pentru cofinanțare au crescut simțitor și că nu mai pot rambursa împrumutul. Există însă și mici întreprinzători dispuși să contracteze credite mai scumpe, dar băncile refuză să-i împrumute.
„Rata de reziliere a contractelor de finanțare pentru proiectele destinate agriculturii și dezvoltării rurale este destul de mare. Este vorba de trei-patru proiecte pe zi. Nu știu dacă cele mai multe contracte sunt reziliate de beneficiari sau de agenție, dar un lucru este clar: cine a depus un studiu de fezabilitate în 2008 trebuie neapărat să-l revizuiască. Condițiile sunt acum altele“, susține Felix Lucuțar, partener în cadrul companiei de consultanță Agriculture Capital and Engineering.
„Cele mai afectate sunt firmele mici și mij