Doar 1% din oamenii care lucrează terenul agricol şi care ar putea transforma agricultura într-una performantă au sub 30 de ani. În aceste condiţii, ministrul agriculturii Valeriu Tabără are în vedere stimularea financiară a arendării pentru a crea bazele unei activităţi cu puternic aport la economie.
În primele trei luni de mandat, Tabără a vorbit despre fiscalizarea agriculturii ca fiind una dintre principalele pârghii de creştere a productivităţii şi mai nou despre stimulente financiare pentru arendarea terenurilor în vederea comasării suprafeţei agricole.
"Agricultura trebuie făcută de specialişti, iar arendarea este o cale spre ceea ce înseamnă performarea din toate punctele de vedere a exploataţiilor agricole. Dacă în Germania autorităţile au reuşit să mărească suprafaţa terenurilor, schimbând Codul civil, noi ne gândim inclusiv la stimularea financiară a celor care recurg la arendarea pe termen lung pentru a dezvolta afaceri pe 50 de ani, nu pe 1-2 ani", a declarat Tabără în cadrul unei întâlniri cu omologul său german Ilse Aigner.
La rândul său, Agner a anunţat că în Germania, ţară în care exploataţiile mici predomină încă în anumite regiuni, majoritatea suprafeţelor care se află în exploatarea unui agricultor provin din suprafeţe arendate, nu sunt în proprietate. "Problema în Germania este că majoritatea fermierilor fac agricultură ca pe o activitate secundară, întrucât au şi un alt loc de muncă. Din acest motiv, circa 3% din aceştia renunţă anual să mai lucreze terenul. De obicei, o persoană de 55 de ani poate stopa activitatea sau o poate continua prin intermediul fiilor, care la rândul lor, dacă vor să facă agricultură performantă arendează suprafeţe suplimentare", afirmă ministrul german.
În România sunt circa 12.000 de ferme care fac agricultură comercială intensivă pe 5,1 milioane de hectare, în timp ce un milion de ferme, care