Cunoscutul vestigiu roman din Italia se află într-un grad avansat de degradare. O clădire veche de peste 2.000 de ani, în care se pare că se adunau gladiatorii, s-a prăbuşit sâmbăta trecută.
Casa Gladiatorilor, veche de 2.000 de ani, aparţinând complexului de ruine din oraşul antic Pompeii, amplasat la sud de Napoli, s-a prăbuşit sâmbăta trecută, iar incidentul a reaprins discuţia despre incapacitatea guvernului italian de a conserva vestigiile istorice ale ţării, scrie Reuters. Unii comentatori au spus chiar că întreg situl arheologic din patrimoniul universal al UNESCO ar trebui privatizat şi scos astfel de sub controlul statului, deoarece acesta şi-a arătat incapacitatea de a-l proteja. Cotidianul central „La Stampa" a titrat „Pompeii - colapsul ruşinii", devenind astfel purtătorul de cuvânt al opiniei publice naţionale privind dezastrul cultural.
O clădire-simbol
Construcţia din piatră, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, amplasată pe strada principală a localităţii, s-a prăbuşit sâmbătă după ivirea zorilor, în timp ce situl era închis pentru vizitatori. Despre structura distrusă se crede că ar fi fost locul în care se adunau gladiatorii înainte de luptele desfăşurate într‑un amfiteatru din apropiere, care nu a scăpat dezastrului provocat de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr.
Cunoscută oficial după numele ei latin - „Schola Armaturarum Juventus Pompeiani", clădirea nu era deschisă vizitatorilor, dar putea fi admirată de turişti din exterior în timpul plimbărilor pe străzile străvechiului oraş. Pereţii casei erau acoperiţi de fresce cu tematică militară, din care doar câteva ar mai putea fi salvate.La rândul său, ziarul „La Repubblica" a comentat că prăbuşirea de sâmbătă a clădirii e un adevărat „scandal mondial" şi a acuzat guvernul de centru-dreapta al premierului Silvio Berlusconi pentru că a desemnat persoane incompetente