Problema unităţilor sanitare din municipiu care au rămas fără fonduri de la Casa de Asigurări în Sănătate este tot mai alarmantă, în condiţiile în care niciun spital nu mai are bani pentru lunile noiembrie şi decembrie.
Cât ne costă cei mai costisitori pacienţi din spitalele ieşene
Chirurgie cu bisturiu din banii pacientului
Iaşi: Bolnavii de cancer, fără aparatul vieţii
Practic, ieşenii care ajung la spital cu o boală cronică sunt puşi pe o listă de aşteptare pentru a fi trataţi şi doar dacă plătesc, pot beneficia de îngrijiri medicale. Conform legii, unităţile sanitare trebuie să asigure servicii medicale de urgenţă gratuit pentru pacienţii cu afecţiuni acute.
În timp ce bolnavii sunt puşi să plătească pentru serviciile pentru care cotizează la stat, edilii, politicienii şi directorul CAS Iaşi pierd timpul cu contre.
„Toate spitalele de stat din Iaşi au la această oră încă uşile deschise pentru că niciun manager nu a avut curajul să le închidă şi pentru că medicii au depus un jurământ. Îl acuz pe directorul CAS de incompetenţă", a spus medicul Lucian Burlea.
Şi primarul Gheorghe Nichita a spus că directorul CAS, Iulian Şerban favorizează spitalele private în alocarea de fonduri.
„Bugetul pentru spitale l-am împărţit pe tot anul, iar directorii l-au cheltuit până acum. Am cerut de la Bucureşti o suplimentare de fonduri. Spitalele private nu sunt favorizate, pentru că au primit doar 1% din fondurile totale ale celor de stat. Trebuie să le asigur ieşenilor posibilitatea de a merge la spitalele private", a spus Iulian Şerban.
Cifră
409 milioane de lei. Atât au primit spitalele din municipiu de la CAS pentru anul în curs.