Liderii PDL caută soluţii pentru a oferi UDMR legea educaţiei până la sfârşitul anului. Miza împăcării: suspendarea sau nu a acordului cu FMI.
Conducerea extinsă a UDMR a hotărât că Uniunea va rămâne la guvernare numai dacă PDL va oferi garanţii că majoritatea parlamentară va funcţiona de acum încolo fără greş. „Solicităm partenerilor noştri să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei. Zilele următoare aşteptăm o astfel de soluţie şi dacă reuşim să deblocăm legea educaţiei putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie, dacă nu reuşim această deblocare, nu cred că UDMR ar putea să meargă mai departe", a declarat liderul Bela Marko.
Liderii UDMR sunt extrem de nemulţumiţi de hotărârea Curţii Constituţionale, potrivit căreia legea educaţiei trebuie să revină în punctul în care se afla pe traseul parlamentar obişnuit, adică la Comisia de educaţie din Senat, urmând să fie adoptată apoi în plen. Dar PDL promisese UDMR că legea educaţiei va fi adoptată rapid prin asumarea răspunderii Guvernului, ştiut fiind că la Senat guvernul Boc are o majoritate extrem de fragilă şi că acolo articolele dorite de UDMR ar fi putut să dispară. Problema este că ceea ce vrea UDMR e foarte dificil de obţinut.
Ioan Oltean: Legea educaţiei nu se confundă cu Funeriu
Blocaţi de două hotărâri ale Curţii Constituţionale care împiedică asumarea răspunderii pe legea educaţiei (prima datează din decembrie 2009, a doua - de săptămâna trecută), democrat-liberalii analizează în aceste zile toate pistele posibile. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că „soluţia este strângerea rândurilor la Senat şi nu doar, pentru că echilibrul este în favoarea majorităţii guvernamentale". Dar la Senat Guvernul are numai 69 de voturi, adică minimum necesar pentru o lege organică, situaţie riscantă.
Aşa că reprezentanţi PDL şi UDMR au început să vorbească despre negocieri cu