Cristian Ispas explică faptul că persoanele cu dizabilităţi merită o şansă, pentru că, în condiţiile în care îşi găsesc cu greu un loc de muncă, devin angajaţi loiali şi devotaţi activităţii pe care o întreprind.
Mai mult, Ispas vorbeşte despre obligaţiile pe care le au angajatorii în a angaja persoane cu handicap şi despre obstacolele pe care le întâlnesc aceştia. Oricum, cu bunăvoinţă şi o informare corectă, persoanele cu dizabilităţi pot reuşi să-şi găsească un loc de muncă, de cele mai multe ori primind sprijinul asociaţiilor de profil.
Vorbiţi-ne puţin despre asociaţia pe care o conduceţi de la înfiinţarea ei şi cum sprijiniţi persoanele cu dizabilităţi în a se integra pe piaţa muncii.
Fundaţia Motivation este o organizaţie care lucrează din 1995 pentru persoanele cu dizabilităţi. La început, am produs doar scaune rulante şi am desfăşurat programe de instruire pentru cei care urma să le folosească, instructorii noştri fiind ei înşişi persoane cu dizabilităţi. În 2002, am iniţiat un program de dezinstituţionalizare a copiilor cu handicap sever din centrul de plasament de la Tâncăbeşti, pentru care am construit trei case de tip familiar, unde locuiesc 25 de copii. Preocupările noastre în zona de angajare a persoanelor cu dizabilităţi există de prin 1997, când noi am angajat astfel de persoane. Astfel, în prezent, dintr-un total de 120 de angajaţi în 11 centre din ţară, avem cam 30 de persoane cu dizabilităţi angajate. Din 2006, am creat un serviciu de sprijin al persoanelor cu toate tipurile de dizabilităţi, iar din noiembrie 2008, avem primul proiect finanţat din fonduri europene pentru crearea a trei centre regionale la Piatra Neamţ, Oradea şi Turnu Severin în spijinul angajării persoanelor cu dizabilităţi. Anul trecut, colegii noştri de la Bucureşti şi Piatra Neamţ au reuşit să angajeze 62 de persoane, iar anul acest, cam 65 de persoane. Ma