În urmă cu 13 ani, tânărul nici nu ştia să danseze dansuri populare, iar acum îi învaţă pe elevii de gimnaziu din Dragomireşti ritmurile jocului tradiţional românesc.
Pentru Ionuţ, dansul a venit ca o destindere. Era student la Facultatea de Matematică din Bucureşti. Tocmai trecuse de prima sesiune, extrem de solicitantă, şi şi-a dorit să facă şi altceva. Aşa a ajuns să deprindă dansul popular românesc, alături de copiii din formaţiile care activau la Căminul Cultural Dragomireşti.
„Ştiam doar hora, pe care o învăţasem la un prieten la nuntă. La sârbă nu mă prea descurcam. Nu mi-a fost însă ruşine să mă alătur celor mici. Este o condiţie esenţială să înţelegem că trebuie să depăşim sentimentul de jenă că nu ştim să facem ceva şi să învăţăm”, ne îndeamnă Ionuţ, bazându-se pe propria experienţă de viaţă.
După şase luni de muncă asiduă, în toamna anului 1997, Ionuţ Bogdan Nica a urcat pe scenă şi a susţinut primul său spectacol.
Conduce Ansamblul Voinicelul
Intrasem în Ansamblul Brâuleţul. Am primit premiul special al juriului la concursul judeţean «Tradiţie şi contemporaneitate în satul românesc». Era prima competiţie la care ne înscrisesem, fiind un ansamblu folcloric abia înfiinţat”, îşi aminteşte Ionuţ. Câţiva ani mai târziu, «Brâuleţul» a reprezentat cu succes România la Festivalul Internaţional de Folclor.
Cât timp a fost student, Ionuţ a făcut mari sacrificii pentru a putea merge în paralel cu matematica şi dansul, dar spune că nu regretă nicio clipă că a renunţat la alte activităţi şi s-a dedicat celor două.
„Am terminat facultatea la nici 22 de ani şi mă mândresc cu lucrul ăsta.Din anul 2000, predau. Practic, fac ceea ce-mi place. Acum, sunt profesor la Liceul Petru Cercel şi la Liceul de Arte Bălaşa Doamna”. În paralel, continuă cu dansul. De data aceasta, din postura de coregraf şi mai puţin ca dansator. În 2