Guvernanţii aşteaptă cu sufletul la gură motivarea deciziei Curţii Constituţionale, pentru a putea să-şi continue planul de asumare a răspunderii pe Legea educaţiei. La şedinţa de ieri dimineaţa a coaliţiei, liderii PDL le-au prezentat planul lor partenerilor de la UDMR: continuarea procedurii de asumarea, dacă judecătorii constituţionali nu vor declara în clar procedura ca fiind neconstituţională.
Întregul plan al pedeliştilor mizează pe faptul că decizia Curţii face trimitere doar la conflictul dintre Guvern şi Parlament, comunicatul emis săptămâna trecută de către de judecători nefăcând vreo trimitere la detaliile privind procedura asumării. În plus, aşa cum spunea şi preşedintele Traian Băsescu, judecătorii nu ar avea dreptul să oprească o procedură parlamentară - asumarea răspunderii - aflată deja în derulare.
Conform unor surse din coaliţie, udemeriştii nu s-au arătat foarte receptivi la aceste chichiţe juridico-legislative, dar le-au dat un termen de două săptămâni pentru a găsi o soluţie rezonabilă. "Nu plecăm de la guvernare încă", a fost mesajul liderilor UDMR.
După şedinţa de ieri de la prânz a Biroului Permanen Naţional, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a admis că democrat-liberalii nu vor renunţa cu uşurinţă la trecerea Legii educaţiei fără dezbateri parlamentare: "Există două variante pentru promovare: să mergem din nou cu asumarea răspunderii, sau să urgentăm aprobarea în Senat".
Cum scapă Hărdău de judecata partidului
Cristian Boureanu a precizat că partidul are şi o variantă de rezervă: acordarea unui termen de două săptămâni pentru preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, Mihail Hărdău, de a finaliza legea în forma agreată de executiv: "Domnul Hărdău are un mandat extrem de important. În situaţia în care motivarea CCR nu ne va permite să ne asumăm din nou răspunderea pe Legea educaţiei, domnul Hă