Centrul Expozitional Moldova este un proiect inca nefinalizat, dar deja invechit si care nu mai entuziasmeaza pe nimeni. Miza era intrarea pe o finantare europeana in programul PHARE 2004 – 2006. Un nou muzeu facut din bani publici, care va fi intretinut tot din bani publici cel putin cinci ani, vreme in care legea nu permite modificarea destinatiei cladirii, arata o ancheta realizata in cadrul proiectului Transparenta fondurilor europene in Romania 2010, derulat de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei si finantat prin Programul PHARE.
Pe 11 septembrie 2007 autoritatile iesene respirau usurate ca Ministerul, condus pe atunci de Laszlo Borbely, a semnat contractul cu firma care urma sa construiasca CEM in 540 de zile.
Update: In cazul Centrului Expozitional Moldova, epopeea actelor de clementa administrativa continua netulburata. Astfel, conform www.newsiasi.ro, alesii CJ Iasi au propus la 28 octombrie a.c prelungirea termenului de finalizare pana pe 20 noiembrie 2010, amanare insotita si de o suplimentare de buget. In buna traditie romaneasca, CEM se poate lauda acum cu ce-a de-a cincea extindere de termen si cu inca 2 milioane de lei pentru finalizarea amanarii.
Pregatirea parteneriatelor
Un set intreg de institutii si-au dat mana sa ridice cladirea CEM: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (autoritatea de management), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) (organism intermediar), Consiliul Judetean Iasi (beneficiar) si Primaria Municipiului Iasi (beneficiar/partener). Institutiile au apelat la firme: Ove-Arup Ltd. a intocmit studiul de fezabilitate. Asociatia dintre Nova Construct Iasi si Conest Iasi a incheiat contractul pentru ridicarea cladirii, iar firma Eptisa Internacional Grupo EP a fost contractata pentru a indeplini calitatea de inginer (supervisor, d