Neplătiţi chiar şi din iulie, asistenţii şi însoţitorii persoanelor cu handicap sunt disperaţi că nu mai pot să asigure nici măcar medicaţia necesară celor pe care îi au în îngrijire. Peste o treime din primăriile gorjene înregistrează restanţe la plată.
În judeţul Gorj sunt 2.474 de asistenţi personali şi însoţitori ai persoanelor cu handicap, dintre care peste 700 nu şi-au primit încă salariile. Din cele 70 de primării, 25 sunt restanţiere. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în Târgu-Jiu, unde 206 asistenţi şi 318 însoţitori îşi aşteaptă de trei luni drepturile băneşti. Municipalitatea le datorează, în total, 1,6 milioane de lei.
Primăria dă vina pe Guvern
Salariul net al unui asistent personal este de 461 de lei. „Deşi sunt puţini bani, se întârzie şi cu aceştia. Factura la gaze e restantă, curentul abia am reuşit să-l plătesc de curând, ca să nu mi-l mai taie. Mădălina, fetiţa mea, în vârstă de opt ani, are parapareză şi trebuie să-i cumpăr tratamentul. Soţul are salariul de 800 de lei, nu ne ajunge nici pentru traiul de zi cu zi. Ni s-a urât să cerem ajutorul părinţilor“, a spus Cristina Drondoe, asistent personal.
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu se disculpă, spunând că aşteaptă şi ei banii de la Bucureşti. „Atunci când vor veni de la Guvern, vor fi viraţi imediat. Bugetul local este prea mic pentru a asigura plata salariilor acestor categorii de persoane“, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Primăriile comunelor Bumbeşti-Piţic, Baia de Fier şi Bengeşti-Ciocadia nu au achitat nici ele salariile din luna iulie.
Klara Şerbănoaica, directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, consideră că aceste fonduri ar trebui cuprinse într-un buget special. „Bugetele autorităţilor locale abia ajung pentru salariile angajaţilor din aparatele proprii. Ar fi bine ca sa